Ny eierseksjonslov trådte i kraft 1. januar 2018
I denne artikkelen ser vi nærmere på de sentrale endringene som følger av den nye eierseksjonsloven
Publisert 02.januar 2018
Med virkning fra 1. januar 2018 trådte den nye eierseksjonsloven i kraft. I denne artikkelen skal vi kort presentere noen av de sentrale endringene som er gjort fra den tidligere gjeldende eierseksjonsloven fra 1997.
- Tidligste tidspunkt for søknad om seksjonering er endret fra igangsettingstillatelse til rammetillatelse. Formålet med å fremskynde tidspunktet for søknad om seksjonering er å gi utbyggere mulighet til å skaffe finansiering til prosjektene på et tidligere tidspunkt, samt økt fleksibilitet i utbyggingsfasen.
- Kommunene blir pålagt å undersøke lovligheten av de seksjonene som blir søkt opprettet, slik at bare lovlig etablerte boenheter blir seksjonert, jf. § 7 tredje ledd.
- Forkjøpsretten leietakere hadde til å kjøpe seksjonert bolig for 80 % av markedspris er fjernet.
- Det blir opp til utbygger å organisere, fordele og disponere parkeringsplasser.
- Kommunene blir pålagt en saksbehandlingstid på 12 uker for seksjoneringssøknader. Oversittelse av fristen skal gi 25 % reduksjon i gebyret for hver påbegynt uke fristen oversittes.
I anledning den nye loven har Kommunal- og Moderniseringsdepartementet laget en egen veileder til de offentligrettslige reglene som følger av den nye eierseksjonsloven. Denne kan være nyttig lesing både for utbyggere og styremedlemmer i eierseksjonssameier.
I henhold til ny forskrift må det heretter benyttes et standarisert skjema ved søknad om seksjonering. Det er utarbeidet nye skjema og veiledere til søknader om seksjonering og reseksjonering i den forbindelse.
Behov for konkret vurdering?
Relaterte artikler